Go to Top

Tips voor iedere maand

De meest voorkomende werkzaamheden benoemd en ingedeeld in tweemaandelijkse perioden. Handig voor uzelf, maar ook als hulpmiddel om afspraken met ons te maken.

januari-februari

 • appels en peren snoeien, maar geen berk, esdoorn of walnoot
 • bosplantsoen dunnen

Fruitbomensnoei
In januari kunnen de appel- en perenbomen gesnoeid worden. Pruimen-, perziken- en kersenbomen kun je beter in de zomer snoeien i.v.m. gevoeligheid voor ziektes.

De abc-bomen (esdoorn, berk en haagbeuk) en walnoot pas snoeien als ze goed in het blad zitten. Vanaf kerst tot ze in het blad zitten is het beter deze bomen niet te snoeien, i.v.m. bloeden. Het bloeden ontstaat na snoei omdat de druk van de sapstroom op de wonden dan groot is.

Opkuilen
Als de bodemomstandigheden gunstig zijn (niet bevroren en niet te nat), kunnen fruitbomen de grond in. Ook bomen en heesters met kale wortels, dus in de volle grond gekweekt, en bladverliezende hagen kunnen worden geplant. Het beste is om ze meteen na het aanschaffen te planten, maar lukt dat niet direct, kuil de nieuwe beplanting dan op. Graaf een gleuf, zet de planten erin of leg ze schuin neer en bedek de wortels met grond.

Winterdek jonge planten
Laat oud blad liggen en gebruik dat om jonge planten tegen de felle winterzon mee te beschermen.

Snoeien van de bessenstruik
Snoei de struik voor de nieuwe groei begint, maar pas op voor de vorst, dus wacht zo lang mogelijk. Snoei alle zijtakken terug tot net boven een gezonde, naar buiten gerichte knop. Bij sterk terugsnoeien geeft de struik minder, maar wel grotere bessen. Bij minder sterk terugsnoeien ontstaan meer, maar wel kleinere bessen.
Jaarlijks één van de vier tot vijf oudere gesteltakken tot aan de basis wegsnoeien, verdeeld over de struik.

maart-april

 • snoeien van zomerbloeiende heesters
 • eerste keer bemesten borders en gazon
 • gazon verticuteren en beluchten

Snoeien
In maart kunnen de zomerbloeiende heesters zoals Hibiscus, vlinderstruik, en roos gesnoeid worden. In april kunnen de Hortensia en lavendel gesnoeid worden. Knip de lavendel niet in het oude hout, want dat loopt niet meer uit.

Bemesten
Na het verwijderen van onkruid en afgestorven plantendelen kan er bemest worden met schone compost. Geef mestbehoeftige planten zoals rozen en lavendel extra bemesting met bordermest.
Bemest het gazon met organische korrelmest speciaal voor gazons. Gedroogde koemest voegt over het algemeen te weinig voedingsstoffen toe en geeft in de meeste gevallen een te mager resultaat.

mei-juni

 • hagen knippen
 • uitgebloeide heesters en (sier)kers snoeien
 • bladbemesting roos bij schimmels/gebreken
 • eerste keer aaltjes uitzetten tegen engerlingen

11 tot 15 mei: IJsheiligen, de laatste dagen waarop nachtvorst kan optreden.

Engerlingen/aaltjes
Controleer op vluchten van rozenkever en meikever. Neem tijdig maatregelen. Zie voor meer informatie op de pagina Goed om te weten – ‘Engerlingen’.
21 juni: begin van de zomer, de langste dag.
24 juni: Sint Jan, na deze datum gevormde uitlopers noemt men ‘sint-jansloten’.

Zorg dat er plantensteunen staan bij hoge bloeistengels. Gebruik hiervoor ook eens natuurlijke materialen, zoals pas gesnoeide takken van de Boerenjasmijn of Prunus.
Kers en pruim kunt u in deze tijd goed snoeien, want die zijn nu nog niet zo gevoelig voor ziekten.
Snoei in deze tijd ook de uitgebloeide voorjaarsstruiken, zoals Boerenjasmijn, Spirea, Sering, Kerria en Viburnum.

Zorg dat klimplanten die niet zelfhechtend zijn mooi omhoog geleid worden. Er zijn diverse manieren en hulpmiddelen om dat handig te doen. Bijvoorbeeld gegalvaniseerde draadpanelen, houten klimconstructies of houten palen met groen, geplastificeerd gaas.

juli-augustus

 • tweede keer bemesting gazon en borders
 • hoge, vaste planten opbinden
 • tweede keer aaltjes uitzetten tegen engerlingen
 • bladbemesting rozen

Het is tijd om rozen, gazon en borders te bemesten. Gebruik hiervoor de juiste bemesting. Uw hovenier adviseert u daarbij graag.

Bij zeer warme zomerdagen is het verstandig om regelmatig en bij voorkeur tegen de avond te sproeien. Gaat u op vakantie? Laat een beregeningsinstallatie aanleggen en u hoeft geen buren, vrienden of familie meer in te schakelen.

Engerlingen/aaltjes
Controleer op vluchten van rozenkever en meikever. Neem tijdig maatregelen. Zie voor meer informatie op de pagina Goed om te weten – ‘Engerlingen’.

Augustus is de tijd van ziekten en plagen
Vanwege het warme en vochtige weer ontwikkelen zich in deze periode veel ziekten en plagen. Er zijn gelukkig steeds meer biologische middelen beschikbaar. Belangrijk om ziektes te voorkomen is het gezond houden van de bodem en te zorgen voor een geschikte standplaats.

Om ziektegevoelige planten te beschermen tegen belagers, zoals schimmels kunt u het blad inspuiten met een bladbemester (Vital).

Lichte luisvorming kunt u bestrijden met een mengsel van spiritus en groene zeep. Doe in een emmertje 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep (geen moderne synthetische zeep!) en ongeveer 20 ml spiritus. Voeg daar 1 liter lauw tot warm water aan toe. Goed roeren en dan overgieten in een plantenspuit. Met de plantenspuit de hele plant of struik goed inspuiten, vooral de plekken waar de bladluizen zichtbaar zijn. Dit moet een aantal dagen achter elkaar herhaald worden voor een optimaal resultaat. Liever niet spuiten in de volle zon. Let bij het spuiten overigens wel op dat er geen lieveheersbeestjes actief zijn, want die kunnen ook niet tegen zeepwater-spiritus.

Uitgebloeide rozen kunnen afgeknipt worden. Gebruik voor het knippen van de gevoelige roos een schone en scherpe schaar om ziektes te voorkomen.

september-oktober

 • tweede keer hagen knippen
 • eventueel derde keer bemesten (kaliumrijk)
 • heesters (ver)planten
 • bollen poten
 • kraan en beregening afsluiten en doorblazen

Om de hagen strak de winter in te laten gaan, kunt u ze het beste in september (eventueel voor de tweede keer) knippen.
Kijk nog eens goed naar uw tuin. Als u planten wilt herschikken, omdat ze niet op de beste plek staan, kunt u dat nu goed doen. Het is nog goed te zien waar alles staat. Vindt u het nog te vroeg om te verplanten, maak dan een tekening van de huidige situatie en hoe u het graag zou willen hebben.
Kijk ook goed naar hoe diverse bladvormen en -kleuren van de verschillende planten met elkaar combineren. Dat is minstens zo bepalend als de bloeivorm en -kleur.
Rozen en grotere heesters kunnen nu geplant worden.

Bollen
De voorjaarsbloeiende bollen kunnen de grond in. Bollen laten zich goed combineren met lage bodembedekkers, staan goed onder bomen of op plaatsen waar op dat moment nog geen vaste planten te zien zijn (Hosta). Er zijn veel soorten die geschikt zijn voor verwildering. Je hoeft ze maar één keer te poten en je hebt er jarenlang plezier van.

In deze tijd worden de buitenkranen afgesloten en de beregeningssystemen afgekoppeld en doorgeblazen.

november-december

 • blad ruimen van gazon en uit dakgoten
 • lage borders eventueel afstrooien met compost
 • gazon afstrooien met cocopeat en eventueel kalk
 • beuken, esdoorn, haagbeuk en walnoot snoeien

Blad opruimen of laten liggen
Laat in de borders nog zoveel mogelijk blad en afgestorven planten liggen, ter bescherming van de bodem en vorstgevoelige planten. Vindt u dit te rommelig? Dan kunt u het verwijderen en de bodem bedekken met een laagje compost of ander mulchmateriaal.

Het gazon moet zoveel mogelijk bladvrij zijn en mag na de laatste maaibeurt afgestrooid worden met 40 liter cocopeat per 20 m².

Vijver
Zorg voor een winterwak in de vijver als u vissen heeft. Dat kan door bijvoorbeeld een rechtopstaand bos riet of een speciaal daarvoor gemaakt piepschuimen ijsvrijhouder.

Bomen snoeien
De berk, esdoorn, walnoot en haagbeuken kunnen nog goed gesnoeid worden tot half december. Daarna beginnen ze te bloeden.

Winterweer
Vers gevallen sneeuw is het makkelijkst te verwijderen met de bezem, wees er dus snel bij.

Hark het grind van een grindpad door de sneeuw na het verwijderen van de overtollige sneeuw, dan blijft het vanzelf ruw.

Strooi geen zout op gladde paden, maar gebruik liever scherp zand of split. Het effect is hetzelfde, maar het is beter voor beplanting en dierenvoetjes. Zaagsel en houtas maken gladde sneeuw of ijs ook ruw.

Indien gewenst kom ik bij u sneeuwruimen. Zand en zout, evt. split op aanvraag heb ik dan bij me.