Go to Top

Wie zijn wij?

Mijn naam is Peter Zwager. Ik ben in 1998 gestart als zelfstandig hovenier. Ik werk voornamelijk in de Achterhoek, maar ook daarbuiten. Mijn bedrijf is klein en flexibel. Ik heb een vaste medewerker, Dylan, en werk verder met stagiaires, zowel van het Groenhorst College in Velp als het Prakticon en het AOC in Doetinchem.

Mijn achtergrond
Als medewerker van een dagverblijf voor mensen met een verstandelijke beperking heb ik veel ervaring opgedaan met het vinden van passende werkzaamheden en hulpmiddelen om deelnemers zo zelfstandig mogelijk hun werk te kunnen laten uitvoeren.
Ik ben ooit als kleine zelfstandig teler in biologische fruit en groente begonnen, en heb mijn eigen producten op de markt verkocht. Daarnaast werkte ik ook nog enkele jaren in het parkonderhoud. Bij het Groenhorst College in Velp volgde ik mijn hoveniersopleiding. Door mijn vroegere werkzaamheden ontdekte ik dat ik het erg leuk vind om mensen te begeleiden bij hun werk. Daarom deed ik op het Groenhorst College ook de praktijkleidersopleiding en ben daarmee SBB gecertificeerd.
Door mijn achtergrond in de biologische tuinbouw ben ik bijna voortdurend op zoek naar de oorzaak van ziekten, plagen en bijzondere verschijnselen in de tuin. Daarom grijp ik niet meteen naar bestrijdingsmiddelen, maar probeer eerst een oorzaak vast te stellen en daar dan constructief mee om te gaan.
Een goede opbouw van humus is een belangrijk middel om ziektes te voorkomen en gebreksverschijnselen tegen te gaan. Daarom gebruik ik compost, cocopeat, bentoniet en gesteentemeel.
Ik gebruik organische korrelmeststoffen met de juiste NPK-verhoudingen voor bijvoorbeeld gazons, borders, hagen en zuurminnende planten. Vanaf 2015 ben ik aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde. een vakvereniging van bedrijven, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving. Zie mijn pagina Goed om te weten en wildeweelde.org voor meer info.