Go to Top

Groentje 6 Stress 8 juli 2020

Beetje zon, beetje bewolkt, beetje wind, (klein) beetje regen. Graadje of 20. Echt ouderwets Hollands zomerweer. Ideale omstandigheden om de hagen onder handen te nemen. Want veel hagen kunnen er niet zo goed tegen als ze bij felle zon geknipt worden. Het loof dat lang in de schaduw heeft gezeten verbrandt dan en wordt geel en bruin. De haag gaat er niet dood van, maar krijgt wel een klap. Vooral beuken, buxus en coniferen hebben daar last van.

Met het knippen van de haag maak je veel wondjes die weer dicht moeten groeien. Gezonde planten kunnen dit prima verdragen en zorgen er zelf voor dat deze wondjes snel dicht gaan, zodat er geen ziektes binnen kunnen komen. Soms staan hagen in minder goede omstandigheden,  schrale zandgrond bijvoorbeeld. Of de haag staat tussen twee opritten in. Ondiep wortelende hagen zoals buxus, liguster en coniferen staan dan met hun voeten in het ophoogzand: armoe. Als deze hagen dan ook nog bij felle zon worden geknipt, dan zie je dat ze het echt moeilijk hebben. We noemen dat ook wel stress. Armoe en stress zijn dé ingredienten voor een volksopstand of een gang naar de psychiater. Nu komt het mooi uit dat ik in mijn vrije tijd ook nog een beetje aan psychologie van de koude grond doe, dus daar weet ik wel raad mee: de vier V-‘s.

Verantwoord weer, of beter: Veren in de lucht. Dan is er namelijk regen op komst en wordt het bewolkt.

Vocht bij de wortels. Leg bij voorkeur een druppelslang onder de haag, zeker bij ondiep wortelende en pas geplante hagen. Bij langdurige droogte een keer per week drie á vier uur laten druppelen.

Vlijmscherp gereedschap. Botte messen maken rafelige wonden. Deze doen er langer over om dicht te groeien.

Voeding. Als een haag wordt geknipt, wordt het snoeisel vaak keurig opgeruimd. Aanharken, bladblazen, haagvoet schoffelen en het ligt er weer netjes bij. Maar als je een haag jaar in jaar uit iets afneemt en je wilt dat deze ook weer mooi aangroeit, dan is er voeding nodig, in welke vorm dan ook. Een makkelijke vorm is korreltjes organische mest. Iedere keer als je de haag hebt geknipt, strooi je er wat van onder. Je kunt de haagvoet ook mulchen met compost of houtsnippers. Zo geef je voeding, de grond houdt het vocht beter vast en je hebt ook nog minder last van onkruid.

Ik ben altijd op zoek naar effectievere manieren van werken. Zo heb ik ondervonden dat je in een heel aantal gevallen het haagknipsel kunt laten liggen. Ga er met de grasmaaier overheen om het te versnipperen en hark of veeg het onder de haag, zodat het knipsel een mulchlaag onder de haag wordt. Een korte kringloop, die tijd en afval bespaart en voeding geeft aan het bodemleven met een vruchtbaarder bodem als gevolg. In Driel zag ik eens hoe ditzelfde principe grootschalig werd toegepast. In een dag tijd werden alle hagen in de wijk gesnoeid met een soort grote maaibak die al het versnipperde blad terugblies in de haag.

Effectief tuinonderhoud met zorg voor de bodem is een van de vele mooie zoektochten in mijn leven. De natuur is daarbij mijn leermeester, want die houdt al miljoenen jaren haar tuintje draaiende. Dat doet ze met zo’n gemak dat ik daar zelf helemaal ontspannen van wordt. Daar kan geen psychiater tegenop.