Go to Top

Wie zijn wij?

Peter:
Mijn vader had een vrij grote ijzerwaren- en gereedschappenhandel en mijn moeder is opgegroeid op een boerderij. Het is niet onlogisch dat ik het pad ben ingeslagen van groene ondernemer.

Al vanaf mijn jonge jaren heb ik zeer uiteenlopende ervaringen opgedaan in het groen, zoals biologische groenteteelt, het herstellen van een bronnenbosje en ook het onderhouden van een fruitboomgaard. Ik heb op verschillende boerderijen gewerkt, zelf geiten gehad, kaas en bier gemaakt en nog veel meer…

In 1989 heb ik een opleiding biologisch-dynamische landbouw gedaan. Daarna heb ik zes jaar als begeleider gewerkt bij ‘de Kaardebol’ in Zutphen, een tuinactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

In februari 1998 ben ik mijn hoveniersbedrijf begonnen. Tegelijkertijd deed ik de avondopleiding voor vakbekwaam hovenier aan het ‘Groenhorstcollege’ in Velp.

Een meanderend pad door het leven, enerzijds vol idealisme en zoekend naar het beste voor de natuur, maar ondertussen ook hard werkend voor een eigen inkomen. Na een aantal jaren traditioneel hovenieren, nam ik wat meer tijd om mij af te vragen wat ik belangrijk vind in mijn leven. Dat resulteerde er onder andere in dat ik het gebruik van chemische middelen achter mij wilde laten en op zoek ging naar een alternatieve manier van werken.

In 2015 sloot ik mij aan bij Wilde Weelde, een vakgroep van natuurrijke hoveniers. In deze vakgroep wordt veel kennis en ervaring met elkaar gedeeld. Ik versnelde daardoor mijn stappen om natuurlijker te gaan tuinieren. Vanaf begin 2020 maak ik deel uit van het bestuur van deze prachtige club.

De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker hoe nodig het is om meer met de natuur samen te werken, met name door de toename van droogte, afname van insecten en het opkomen van steeds meer plagen. Het veranderende klimaat en de stikstofproblematiek maken ook duidelijk dat we onze weg om moeten buigen. Ik ben vol vertrouwen dat het weer goed gaat komen met onze aarde, maar dan zal de kennis erover en het respect ervoor wel moeten toenemen. Vandaar dat ik ‘Groentjes’ ben gaan schrijven: korte stukjes over mijn belevenissen en ervaringen met de natuur en over het leven onder onze voeten.

Dylan:
Toen ik 16 werd kwam ik bij Peter stage lopen. Bij Peter mocht ik alles doen en zo leerde ik het vak, en alles over planten, bemesten en bestraten. Na twee jaar kwam ik in vaste dienst. Inmiddels heb ik tien jaar ervaring en weet ik net zoveel als een vakbekwaam hovenier.

Als Peter thuis werkt, ga ik ook alleen op pad. Als het wat rustiger is bij ons dan help ik weleens andere hoveniers, maar ben uiteindelijk blij om weer gewoon hier te werken. Ook omdat er in ons bedrijf veel meer aandacht is voor beplanting en natuurlijk onderhoud. Veel en mooie beplanting en een bedekte bodem werkt zoveel fijner en makkelijker. Een terrasje aanleggen of oprit bestraten doe ik overigens ook graag, maar alleen als ik dat netjes en mooi mag afleveren.